



Agenda Connective Cities international virtual exchange

Infection Chain Tracing in Southeast Europe (SEE) and Caucasus

As part of the Connective Cities series on Municipal Response to COVID-19

10 December 2020 11:00 - 13:30 CET

Virtual platform: BigBlueButton (BBB)

Overview and objectives of the dialogue event

The event will explore tools and protocols that cities employ to monitor and control the infection chains during the COVID-19 pandemic. It is well-documented that most countries have established instruments to track and contain the spread of the virus. Due to differing socio-cultural, economic, and technological backgrounds in different countries we observe a myriad of monitoring and control systems ranging from fully digital surveillance to more conventional ways (such as interviews and forms).

The event December 10 aims to review the efficiency and effectivity of the tracking systems applied in the South Eastern Europe and the Caucasus, discuss existing challenges, and explore how can we enhance or scale-up tracing strategies that

- meet current public health standards;
- protecting personal liberties, and
- utilize available technological advancements.

During the event, the participants will discuss the specific cases from Southeast Europe, Caucasus, and Germany, share their insights on the topic, and extend the framework for future cooperation.

The online exchange is part of the **Connective Cities virtual events** promoting the knowledge exchange in the fields of urban development, digitalisation, green recovery, and municipal crisis management in the Southeast Europe (SEE) and the Caucasus. The virtual exchange brings city leaders and urban practitioners together to discuss paramount trends, opportunities, and challenges emerging along with the process of developing and reinventing municipal responses amid the COVID-19 outbreak.

The international exchange platform Connective Cities is a multi-stakeholder project between the German Association of Cities, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) and Engagement Global with its Service Agency Communities in One World (SKEW). The project is commissioned by the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ).

Connective Cities Virtual Exchange (CET time zone)

10 th December 2020		
Time	Agenda	Presenter
10:45	Registration of participants and system check	
11:00	 Welcome and Introduction (15 min) Welcome remarks Interactive Check-in Objectives and Agenda 	Mr. Felix Richter - Moderator Ms. Ricarda Meissner, GIZ Connective Cities, Senior Project Director
11:15	 Keynote (50 minutes) Experiences of the first total lockdown in a German municipality and infection chain tracing – the experience of Gütersloh Q&A 	Mr. Henning Schulz, Mayor of Gütersloh a.d., Germany
12:05	Break (5 min)	
Practitioners' exchange - presentations of good practices		
12:10	 Good practice 1 Contact Tracing in Georgia (15 min) 	Ms. Ana Giguashvili, Senior Environmental Health Specialist at National Center for Disease Control and Public Health in Georgia
12:25	 Good practice 2 Health responses of Krusevac during the Pandemic (15 min) 	Mr. Dusan Todorovic, Head of the Department for Defense Affairs and Emergency Situations in Krusevac, Serbia
12:40	Good practice 3 Support of Local Health Authorities in decision-making situations (15 min) 	Dr. Stefanie Grimm, Coordinator Data Science, Department Financial Mathematics and Data Science, Fraunhofer ITWM
12:55	Q&A Session (15 min)	
13:10	Closing remarks (15 min) Summary of the results Wrap-up and next steps 	Mr. Felix Richter – Moderator Dr. Irakli Samkharadze, GIZ Connective Cities, Regional Coordinator
Partners of Cor Deutscher Städteta		Commissioned by Che Gesell scheft Impairance Impair

In cooperation with:

